Finnairin EBT-koulutus palkittiin vuoden lentoturvallisuustekona

25.04.2025 | Uutiset

Artikkelikuva

Suomen lentäjäliitto, Finnish Pilots’ Association ry (FPA) on myöntänyt Vuoden lentoturvallisuusteko -palkinnon Finnairin lentokoulutusorganisaatiolle Evidence Based Training (EBT) -koulutusohjelmalle. Kunniamaininta myönnetään vuosittain suomalaiselle ilmailutoimijalle merkittävästä panostuksesta lentoturvallisuuden edistämiseksi. Palkinto jaettiin nyt kolmatta kertaa.

Evidence Based Training on ollut käytössä Finnairin lentäjien kertauskoulutuksessa kolmen vuoden ajan. Kolmessa vuodessa EBT on mullistanut Finnairin lentäjilleen tarjoaman määräaikaiskoulutuksen. Koulutusmallin käyttöönotto on vaatinut Finnairilta merkittäviä panostuksia niin simulaattorikapasiteetin kasvattamiseen kuin kouluttajien osaamisen kehittämiseen.

“Jo EBT-koulutuskonsepti itsessään on loistava. Olemme onnistuneet tiiminä rakentamaan siitä meille toimivan luomalla omannäköisemme suunnittelumallin ja IT-automaatiota.”, kertoo Finnairin koulutuspäällikkö Matti Keskinarkaus ja jatkaa: “Hyvä taustatarina, simuohjelma ja data toimivat kuitenkin vain alustana. Pääosaa näyttelevät kouluttajamme, jotka osaavat tehdä skenaarioista realistisia ja mukautua koulutettavien tarpeisiin. Olemme ylpeitä palkinnosta, joka kannustaa meitä jatkamaan työtä EBT parissa – kehittymispotentiaalia on edelleen.”

Mikä on Evidence Based Training?

Evidence Based Training on nykyaikainen tapa kouluttaa jo töissä olevia liikennelentäjiä. Perinteisesti lentäjien osaamistason varmistamisessa on keskitytty koulutuksen sijaan tarkastamiseen. Yli puolet vuosittaisesta simulaattoriajasta kului samojen pakollisten tarkastuskohtien toistamiseen, mikä jätti rajallisesti aikaa varsinaiselle oppimiselle. EBT:n myötä perinteiset simulaattorissa suoritettavat määräaikaistarkastukset on korvattu koulutuksella ja kelpuutuksia jatketaan hyväksytysti suoritetun EBT-koulutuksen perusteella. Samalla lentäjien simulaattorivuorojen määrä on noussut kolmesta neljään vuodessa ja koulutukseen käytetty simulaattoriaika on yli kaksinkertaistunut.

EBT-koulutus keskittyy yksittäisten lentoteknisten taitojen ja -menetelmien kouluttamisen sijaan laaja-alaisempaan osaamiseen. Koulutus sisältää sekä perinteistä lentokoulutusta että skenaarioita, joissa lentäjät pääsevät realistisen kaltaisissa tilanteissa harjoittelemaan esimerkiksi vaativia päätöksentekotilanteita, kommunikaatiota, tiimityöskentelyä sekä tilannetietoisuuden kehittämistä. Skenaariota on myös mahdollista valita lentäjien henkilökohtaisten kehittymistarpeiden mukaan kouluttamisesta saatua dataa hyödyntäen. Lisäksi koulutukseen voidaan sisällyttää aiheita, jotka nousevat esiin lentoyhtiön Safety Management Systemin ja poikkeamaraportointien kautta.

EBT-koulutusohjelmassa lentäjät osallistuvat vuosittain kaksi kertaa kahden päivän mittaiseen simulaattorikoulutukseen. Harjoitukset lennetään aina kahden ohjaajan miehistönä kuten lentokoneessakin. EBT-mallissa kouluttajat eivät enää vain tarkasta miehistön riittävää osaamistasoa, vaan he toimivat aktiivisesti mentoreina ja valmentajina, jotka auttavat lentäjiä kehittymään kokonaisvaltaisesti; tarkoitus ei ole vain "läpäistä" tarkastuksia, vaan kehittää lentäjistä entistä kokonaisvaltaisempia, turvallisempia ja tilanteisiin sopeutuvampia ammattilaisia.

 


Lue lisää aiheesta